In een vorig artikel vergeleken wij het traagschuim matras met het latex matras. Hieruit bleek dat het traagschuim- koudschuim matras veruit de beste keuze is voor een goede nachtrust. Echter zijn latex en traagschuim niet de enige materialen die er bestaan. Een ander materiaal wat vooral vroeger erg populair was, is binnenvering. Traagschuim en binnenvering zijn bijna tegenpolen te noemen en hebben een hele andere werking. In dit artikel vertellen we u meer over de verschillen en gelijkenissen van binnenverings- en traagschuim matrassen. Tevens leggen wij uit voor welk matras u het beste kunt kiezen en hoe u een goed matras kiest dat bij u past.

Binnenveringsmatrassen

Binnenveringsmatrassen zijn matrassen bestaande uit staaldraad veren. Deze veren zijn met elkaar verbonden. Bij een binnenveringsmatras draait het om het aantal veren met vierkante meter. Over het algemeen is het zo dat hoe meer veren er in het matras zitten, hoe meer gewichtsverdeling er plaats vindt. Daarnaast spreekt men bij binnenveringsmatrassen vaak van het aantal slagen of draaiingen van de veer: hoe meer slagen de veer maakt, hoe soepeler het matras. Ook de draaddikte speelt hierbij een rol. Dikke veerdraden zorgen namelijk voor een steviger matras. Als laatste zijn er drie soorten vormen van een veer in een binnenvering matras: diabolisch, tonvormig en cilindrisch. Een binnenveringsmatras heeft over het algemeen een goede ventilatie. Dit komt door de ruimte tussen de vering. Hoewel een binnenvering matras redelijk lang mee gaat, is er bij dit type matras ook kans op kuilvorming.

Een binnenveringsmatras heeft een slechte ondersteuning. Dit komt mede doordat er geen zones in een binnenveringsmatras zitten. Daarnaast heeft dit type matras een slechte drukverdeling. Veren geven een grote druk op het lichaam. Immers als u een veer indrukt, wil deze altijd terug naar de oorspronkelijke vorm. Dit gebeurt dus ook in een binnenveringsmatras, en hierdoor ontstaan er piekdrukken op de spieren en gewrichten. Hierdoor wordt de doorbloeding van de spieren belemmert. Daardoor zult u meer gaan draaien in uw slaap omdat u deze piekdrukken ervaart als oncomfortabel. Dit komt niet ten goede van uw nachtrust.

Ook het aanpassend vermogen van een binnenveringsmatras laat veel te wensen over. Integendeel, een binnenveringsmatras heeft helemaal geen aanpassen vermogen. Hierdoor past het matras zich niet aan de contouren van het lichaam aan en zullen de spieren moeten inspannen om de natuurlijke S-vorm van de wervelkolom te realiseren. Als gevolg hiervan stapt u ’s ochtends stijf en wellicht met rugpijn uit uw bed. Een traag-koudschuim matras zal zich wel perfect aan uw lichaam aanpassen.

De veren van een binnenveringsmatras

Traagschuim matras

Traagschuim matrassen worden gemaakt van traagschuim, dat ook wel memory foam wordt genoemd. Dit type matras gaat gemiddeld zo’n 8-10 jaar mee, afhankelijk van de kwaliteit van het schuim. Traagschuim matrassen kunnen gegoten of geschuimd zijn. Gegoten traagschuim is een stuk goedkoper omdat het sneller geproduceerd kan worden. Echter ontstaat er bij het gieten van traagschuim een rand rondom het schuim wat het ventilerend vermogen en de vochtregulatie ernstig belemmert. Geschuimd schuim is een stuk duurder, maar heeft niet de rand die bij het gieten van traagschuim ontstaat. Daardoor is een geschuimd traagschuim matras een stuk beter in staat om vocht te reguleren en voelt het matras een stuk koeler aan.

In sommige gevallen heeft traagschuim, in tegenstelling tot latex, een open celstructuur. Het is belangrijk om voor een traagschuim matras met een open celstructuur te kiezen, want alleen dan is het matras beter in staat te ventileren en vocht af te voeren dan een latex matras. Een voorbeeld van een traagschuim matras aanbieder met een open celstructuur is Decupré. De densiteit van traagschuim matrassen kan nog wel eens verschillen. Over het algemeen wordt een densiteit tussen de 50 en 60 aangeraden. Bij deze densiteit spreken we van kwalitatief goed traagschuim.

Traagschuim matrassen bieden een ontzettend goede drukherverdeling en aanpassend vermogen. Zoals hierboven toegelicht is de drukherverdeling belangrijk om de doorbloeding van de spieren te garanderen.  Een goede drukherverdeling zorgt er dan voor dat er geen piekdrukken ontstaan op spieren en gewrichten. Hierdoor zult u minder draaien in uw slaap en een betere nachtrust krijgen. Traagschuim heeft een uitstekend aanpassend vermogen. Dit komt omdat u als het ware in het matras ligt, en niet erop. Traagschuim vormt zich naar de contouren van het lichaam. Hierdoor wordt de natuurlijke S-houding van wervelkolom door het matras gerealiseerd en hoeven de spieren niet in te spannen. Zo krijgen uw spieren de kans op te herstellen en uit te rusten en stapt u fit uw bed uit in de ochtend.

aanpassend vermogen van een traagchuim matras

Binnenvering versus traagschuim: eindoordeel

Na het lezen van bovenstaande stukken bent u er waarschijnlijk al uit: een traagschuim matras steekt ver boven een binnenvering matras uit. Eigenlijk valt er weinig goeds te zeggen over een binnenveringsmatras. Dit type matras bied een slechte ondersteuning, geeft veel onnodige tegendruk op het lichaam en past zich ook niet aan het lichaam aan. Het gevolg hiervan is dat u gebroken, niet fit en wellicht zelfs met klachten uit bed stapt. Daarentegen is een traagschuim matras uitstekende keus, mits er gekozen wordt voor een kwalitatief goed schuim. Een traagschuim matras moet altijd gecombineerd worden met een koudschuim om een goede ondersteuning te kunnen bieden. Een combinatie van traagschuim en koudschuim biedt een uitstekende ondersteuning, een perfecte drukherverdeling en de juiste ondersteuning. Op dit matras krijgt uw lichaam gedurende de nacht de mogelijkheid om te herstellen en tot rust te komen.

Hoe kiest u het beste traagschuim matras?

De eerste stap bij de keuze voor een nieuw matras is gezet: u weet nu dat een traagschuim matras de beste keus is voor uw nachtrust. Echter wordt het vanaf hier niet veel makkelijker, het kiezen van het juiste traagschuim matras kan namelijk best een opgave zijn. Juist omdat er grote kwaliteitsverschillen bestaan bij traagschuim matrassen, is het belangrijk zeker te zijn dat u het beste matras voor uw lichaam kiest. Proefliggen in een bedden speciaalzaak na een dag winkelen gaat u niet helpen bij het maken van de juiste keuze. Na een lange dag ligt zelf de deurmat nog lekker. Tevens kunt u in 2 minuten niet bepalen hoe u na een aantal uur op het matras ligt, en hoe u er ’s ochtends weer uitstapt.

U kunt het beste een langere periode proefslapen op een matras om te bepalen of het wat voor u is. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat het lichaam 30 dagen de tijd nodig heeft om te wennen aan een nieuw matras. Hierna kunt u een weloverwogen beslissing maken. Echter zitten hier veel voorwaarden aan verbonden. Bij Decupré krijgt u kosteloos en vrijblijvend advies, waarna u uw persoonlijk geadviseerde matras 30 dagen mag ervaren in uw eigen slaapkamer. Mocht het matras toch niet aan uw wensen voldoen, krijgt u gewoon uw geld terug.

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel