Matrassen zijn er in allerlei soorten, maten en materialen. Niet elk matras is even geschikt voor uw lichaam. Sommige matrassen kunnen een goede nachtrust zelfs belemmeren. Twee veel voorkomende en populaire materialen in matrassen zijn traagschuim en latex. Zoals de naam al doet vermoeden is traagschuim een schuim, maar ook latex behoord tot de schuimmatrassen. Dit neemt echter niet weg dat latex matrassen een compleet andere effect op het lichaam hebben dan traagschuim matrassen. In dit artikel vertellen wij u wat meer over de verschillen en gelijkenissen van latex- en traagschuim matrassen. Daarbij leggen wij uit voor welk matras u het beste kunt kiezen en hoe u hier achter komt.

Latex matrassen

Latex matrassen zijn matrassen bestaande uit een latex- of rubberkern. De matrassen bestaan vaak uit een combinatie van  natuurlijk latex en synthetisch latex. Natuurlijk latex komt van een rubberboom. Natuurlijk latex is soepel, rekbaar en elastisch en daarbij duurder dan synthetisch latex. Echter voert natuurlijk latex vocht minder goed af dan synthetisch latex. Dit komt omdat natuurlijk latex een gesloten celstructuur heeft. Synthetisch latex heeft dit ook, maar heeft wel een betere vochtregulatie dan natuurlijk latex.  Veel matrasaanbieders adverteren met een ‘100% natuurlatex matras’. Echter bestaan deze matrassen maar zelfden uit 100% natuurlijk latex. Dit komt omdat aanbieders van matrassen volgens Europese richtlijnen het label ‘100% natuurlatex” mogen gebruiken als er 40% latex in het matras verwerkt zit.

Latex heeft een redelijk goede ondersteuning en gaat lang mee. Latex is van nature een veerkrachtig materiaal en is dus goed in staat om het lichaam te ondersteunen. Echter ontbreken er twee belangrijke punten bij latexmatrassen: drukherverdeling en aanpassend vermogen. Een matras gemaakt van latex is ten eerste niet in staat de druk te verdelen of verlagen. Hierdoor ontstaan er piekdrukken op de spieren en gewrichten. Dit kan de doorbloeding belemmeren en schade aanbrengen aan de spieren. Tevens zorgen deze piekdrukken ervoor dat u oncomfortabel ligt en dus veel zult draaien in uw slaap. Hierdoor staat u ’s ochtends op met het gevoel dat u amper heeft geslapen en wordt u dus niet uitgerust wakker.

Ten tweede bieden latex matrassen geen aanpassend vermogen. Dit houdt in dat de matrassen zich niet vormen naar de contouren van het lichaam. Aanpassend vermogen is essentieel om de natuurlijke slaaphouding te realiseren. In deze houding, die ook wel de natuurlijk S-vorm wordt genoemd, kunnen de spieren ontspannen. Als een matras niet in staat is om deze houding te realiseren door middel van aanpassend vermogen, zullen de spieren in de rug moeten werken om de natuurlijke houding alsnog te realiseren. Hierdoor kunt u stijf en met rugpijn uit bed komen ’s ochtends.

Traagschuim matrassen

Traagschuim matrassen worden gemaakt van traagschuim, dat ook wel memory foam wordt genoemd. Dit type matras gaat gemiddeld zo’n 8-10 jaar mee, afhankelijk van de kwaliteit van het schuim. Traagschuim matrassen kunnen gegoten of geschuimd zijn. Gegoten traagschuim is een stuk goedkoper omdat het sneller geproduceerd kan worden. Echter ontstaat er bij het gieten van traagschuim een rand rondom het schuim wat het ventilerend vermogen en de vochtregulatie ernstig belemmert. Geschuimd schuim is een stuk duurder, maar heeft niet de rand die bij het gieten van traagschuim ontstaat. Daardoor is een geschuimd traagschuim matras een stuk beter in staat om vocht te reguleren en voelt het matras een stuk koeler aan. In de meeste gevallen heeft  traagshcuim, in tegenstelling tot latex, een open celstructuur. Hierdoor is dit matras beter in staat te ventileren en vocht af te voeren dan een latex matras.  Echter kan de densiteit van traagschuim matrassen kan nog wel eens verschillen. Over het algemeen wordt een densiteit tussen de 50 en 60 aangeraden. Bij deze densiteit spreken we van kwalitatief goed traagschuim.

Traagschuim matrassen bieden een ontzettend goede drukherverdeling en aanpassend vermogen. Zoals hierboven toegelicht is de drukherverdeling belangrijk om de doorbloeding van de spieren te garanderen.  Immers zorgt een goede drukherverdeling ervoor dat er geen piekdrukken ontstaan op spieren en gewrichten. Hierdoor zult u minder draaien in uw slaap en een betere nachtrust krijgen. Bovendien heeft traagschuim een uitstekend aanpassend vermogen. Dit komt omdat u als het ware in het matras ligt, en niet erop. Traagschuim vormt zich naar de contouren van het lichaam. Hierdoor wordt de natuurlijke S-houding van wervelkolom door het matras gerealiseerd en hoeven de spieren niet in te spannen. Zo krijgen uw spieren de kans op te herstellen en uit te rusten en stapt u fit uw bed uit in de ochtend.

Latex versus traagschuim: eindoordeel

Waarschijnlijk heeft u na het lezen van bovenstaande stukken over latex- en traagschuim matrassen zelf al een winnaar kunnen aanwijzen. Hoewel latex matrassen een redelijk goede ondersteuning bieden, zijn ze niet in staat de druk te verdelen en zich aan te passen naar het lichaam. Daarom is een traagschuim matras de beste keus. Dit matras biedt een perfect aanpassend vermogen en een zeer goede drukherverdeling. Voor een uitstekende ondersteuning dient men voor een matras te kiezen bestaande uit een combinatie vaan traag-en koudschuim. Koudschuim geeft namelijk een ontzettend goede ondersteuning aan het lichaam. Zodoende is een traag- en koudschuim matras is de beste keuze voor een goede nachtrust. Uw lichaam krijgt op dit type matras gedurende de nacht de mogelijkheid om te herstellen en tot rust te komen.

Hoe kiest u het beste traagschuim matras?

Nu u weet dat een traagschuim matras de beste keuze is voor een goede nachtrust, wilt u vast weten waar u zo’n matras kunt aanschaffen. Zoals al kort benoemd is, bestaan er ook verschillen in traaagschuim matrassen. Het is dus erg belangrijk dat u lekker ligt op het matras. Of een matras ook daadwerkelijk voldoet aan uw wensen, is lastig te achterhalen. Twee minuten proefliggen in een bedden speciaalzaak zal hier niet bij helpen. Het beste is om een langere periode te proefslapen op uw matras, bij voorkeur in uw eigen slaapkamer. Zo kunt u een weloverwogen beslissing maken.  Echter zitten hier veel voorwaarden aan verbonden. Bij Decupre krijgt u kosteloos en vrijblijvend advies, en kunt u het matras 30 dagen ervaren in uw eigen slaapkamer. Bovendien zijn zij marktleider in de zorg, dus weten zij alles van een goed matras. Als het toch niets voor u blijkt te zijn, krijgt u gewoon uw geld terug.

 Een review van een Decupré matras van één van de klanten van Decupré vindt u hier.

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel