Onderhand hebben we al heel wat matrassen met elkaar vergeleken. Zo vergeleken we vorige keer het traagschuim matras met het binnenvering matras, en die keer daarvoor het traagschuim matras met het latex matras. Telkens bleek een matras gemaakt van een combinatie van traag- en koudschuim veruit de beste keuze. Deze keer is het de beurt aan een ander materiaal, namelijk koudschuim. Hoewel zowel traagschuim als koudschuim schuimen zijn, hebben ze een behoorlijk andere werking. Hierdoor zijn de effecten op het lichaam dus ook anders. In dit artikel vertellen we u wat meer over de verschillen en gelijkenissen van traag- en koudschuim. Daarbij leggen we uit voor welk matras u het beste kunt kiezen.

Koudschuim matrassen

Koudschuim matrassen bestaan zoals de naam al doet vermoeden uit koudschuim. Dit materiaal is erg duurzaam en gaat over het algemeen lang mee. Daarbij is de kans op kuilvorming bij koudschuim matrassen relatief klein. Koudschuim matrassen hebben een open celstructuur. Dit verbeterd de luchtcirculatie en zorgt er bovendien voor dat vocht beter wordt afgevoerd. Hierdoor is het matras ook een stuk hygiënischer dan bijvoorbeeld een latex matras.

Koudschuim matrassen bieden een hele goede ondersteuning. U zult niet snel wegzakken in een koudschuim matras. Dit is ook de reden dat sommige mensen een koudschuim matras als hard ervaren. Echter is de hard- of zachtheid van een matras erg persoonlijk, dus is het moeilijk om een algemene conclusie te trekken. Een koudschuim matras is op zichzelf niet in staat de druk op het lichaam te verdelen. Als gevolg hiervan ontstaan er piekdrukken op uw spieren en gewrichten. Hierdoor gaat u ’s nachts meer draaien en zult u ’s ochtends vermoeid uit bed komen, omdat u het gevoel heeft dat u amper heeft geslapen door al dat draaien.

Daarnaast is een matras gemaakt van koudschuim niet in staat om zich volledig aan te passen naar het lichaam. Dit betekend dat uw ruggenwervel niet automatisch in de natuurlijke slaaphouding, ook wel de S-vorm, komt te liggen. Hierdoor moeten de spieren in uw rug zich gaan inspannen om wel deze houding te realiseren. Als gevolg hiervan zult u stijf, en wellicht zelfs met klachten, uit bed komen

Traagschuim matrassen

Traagschuim matrassen worden gemaakt van traagschuim, dat ook wel memory foam wordt genoemd.  Een kwalitatief goed traagschuim matras gaat gemiddeld zo’n 8 tot 10 jaar mee. Traagschuim matrassen worden gegoten of geschuimd. Matrassen met een gegoten traagschuim zijn een stuk goedkoper omdat deze sneller geproduceerd kunnen worden. Echter ontstaat er bij het gieten van traagschuim een rand rondom het schuim wat het ventilerend vermogen en de vochtregulatie ernstig belemmert. Geschuimd schuim is daarentegen een stuk duurder, maar heeft niet de rand die bij het gieten van traagschuim ontstaat. Daardoor is een geschuimd traagschuim matras een stuk beter in staat om vocht te reguleren en voelt het matras een stuk koeler aan. In de meeste gevallen heeft  traagschuim, een open celstructuur. Hierdoor is dit matras beter in staat te ventileren en vocht af te voeren dan een latex matras.  De densiteit van traagschuim matrassen kan nog wel eens verschillen. Over het algemeen wordt een densiteit tussen de 50 en 60 aangeraden. Bij deze densiteit spreken we van kwalitatief goed traagschuim.

Traagschuim matrassen bieden een ontzettend goed aanpassend vermogen en drukverlagend vermogen. Zoals hierboven toegelicht is de drukherverdeling belangrijk om de doorbloeding van de spieren te garanderen.  Een goede drukherverdeling zorgt er dan voor dat er geen piekdrukken ontstaan op spieren en gewrichten. Hierdoor zult u minder draaien in uw slaap en een betere nachtrust krijgen. Traagschuim heeft een uitstekend aanpassend vermogen. Dit komt omdat u als het ware in het matras ligt, en niet erop. Traagschuim vormt zich naar de vorm van het lichaam. Hierdoor wordt de natuurlijke S-houding van wervelkolom door het matras gerealiseerd en hoeven de spieren niet in te spannen. Zo krijgen uw spieren de kans om te herstellen en uit te rusten en stapt u fit uw bed uit in de ochtend.

 traagschuim matras.

Koudschuim versus traagschuim: eindoordeel

Zoals u wellicht weet zijn er drie dingen essentieel voor een goede nachtrust: aanpassend vermogen, drukherverdeling en ondersteuning. Traagschuim alleen heeft 2 van deze 3 eigenschappen: namelijk aanpassend vermogen en drukherverdeling. Daarentegen heeft koudschuim 1 van deze eigenschappen: een goed ondersteunend vermogen. Het is dan ook moeilijk om te oordelen welke van deze materialen beter is. Sterker nog, het beste matras bestaat uit een combinatie van traag- en koudschuim! Deze combinatie bevat alle drie de eigenschappen die een matras moet hebben om u een goede nachtrust te bieden. Een matras bestaande uit alleen traagschuim is niet in staat om u te ondersteunen. Als gevolg hiervan zult u wegzakken in het matras. Koudschuim daarentegen biedt een uitstekende ondersteuning, maar mist het aanpassend vermogen en de drukherverdeling. We kunnen dus concluderen dat u het beste voor een matras kunt kiezen dat bestaat uit zowel traag- als koudschuim. Alleen dan krijgt uw lichaam de kans om optimaal tot rust te komen en te herstellen.

Hoe kiest u het beste traagschuim matras?

Nu u weet dat een traagschuim matras in combinatie met koudschuim de beste keuze is voor een goede nachtrust, wilt u vast weten waar u zo’n matras kunt aanschaffen. Zoals al kort benoemd is, bestaan er ook verschillen in traaagschuim matrassen. Het is dus erg belangrijk dat u lekker ligt op het matras. Of een matras ook daadwerkelijk voldoet aan uw wensen, is lastig te achterhalen. Twee minuten proefliggen in een bedden speciaalzaak zal hier niet bij helpen. Het beste is om een langere periode te proefslapen op uw matras, bij voorkeur in uw eigen slaapkamer. Zo kunt u een weloverwogen beslissing maken. Bij Decupre krijgt u kosteloos en vrijblijvend advies, en kunt u het matras 30 dagen ervaren in uw eigen slaapkamer. Tevens zijn zij marktleider in de zorg, dus weten zij alles van een goed matras. Als het toch niets voor u blijkt te zijn, krijgt u gewoon uw geld terug.

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel