Vandaag de dag behoren zowel pocketveren matrassen als traagschuim matrassen tot het rijtje meest populaire matrassen. Om u te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze tussen pocketveren en traagschuim, zullen wij in deze blog dieper ingaan op beide type matrassen.

Het pocketveren matras

Het pocketveren matras is een type matras dat verkopers graag verkopen. Dit komt doordat op dit type matras grote marges te verdienen zijn. Daarnaast is de werking van het pocketveren matras makkelijk uit te leggen aan de consument. Echter worden de nadelen van het pocketveren matras vaak achterwegen gelaten in dit verhaal.

Pocketveren vs traagschuim: kiest u voor het pocketveren matras?

Voordelen

Het grootste voordeel van het pocketveren matras is dat dit type matras een uitstekende ventilatie biedt. Dit komt doordat de ruimte tussen de veren vrijgelaten is. Hierdoor kan de lucht tussen de veren door circuleren waardoor warmte en vocht optimaal afgevoerd kunnen worden. Op deze wijze is dit type matras goed geschikt voor mensen die het snel warm hebben in bed.

Verder heeft een pocketveren matras een lange levensduur. Zo gaat dit matras, mits van hoogwaardige kwaliteit, tot wel 10 tot 15 jaar mee.

Nadelen

Echter zitten er aan een pocketveren matras meer nadelen dan voordelen verbonden. Zo blijkt uit onderzoek dat het pocketveren matras de grootste voorspeller voor rugklachten is. Dit komt doordat dit matras tegendruk op uw lichaam veroorzaakt. Hierdoor ontstaan er piekdrukken op bijvoorbeeld de rug, de schouders en de heupen. Het gevolg hiervan is dat de spieren rondom de ruggenwervel, de schouders en de heupen niet de mogelijkheid krijgen om te ontspannen herstellen. Hierdoor raken zij oververmoeid, wat uiteindelijk leidt tot klachten.

Daarnaast zijn de pocketveren omringd door een schuimrubberen rand (van 10 tot 15 centimeter dik). Deze rand is nodig om de veren en op hun plaats te houden en bovendien om ervoor te zorgen dat het matras de juiste vorm behoudt. Hierdoor wordt het ligoppervlak van het pocketveren matras aanzienlijk beperkt. Bovendien liggen de comfortzones hierdoor over de breedte van de pocketveren en niet over de breedte van het gehele matras. Hierdoor kan het, afhankelijk van uw lichaamsbouw en slaaphouding, dus zijn dat de comfortzones niet tot hun recht komen.

Verder gaat een pocketveren matras na verloop van tijd piepen en kraken bij het omdraaien in bed. Dit is niet alleen erg vervelend maar het heeft (mogelijk onbewust) ook een grote invloed op de kwaliteit van uw slaap. Door te slapen op een pocketveren matras moet u niet alleen de kwaliteit van uw slaapsituatie in twijfel trekken maar ook de kwaliteit van het matras. Dit laatste wordt namelijk mede bepaald door het aantal veren die in het matras verwerkt zijn. Zo geldt hoe meer veren er per vierkante meter in het matras verwerkt zijn, hoe beter de ondersteuning.

Het traagschuim matras

Het traagschuim matras is een type matras dat bekend staat om zijn geweldige comfort, hierdoor zit de populariteit van dit matras in de lift.

Pocketveren vs traagschuim: kiest u voor het traagschuim matras?

Voordelen

Het geweldige comfort heeft dit matras te danken aan het zeer hoge aanpassend vermogen dat het biedt. Dit aanpassend vermogen zorgt er namelijk voor dat het matras zich optimaal aan uw lichaam aanpast. Hierdoor zakken bepaalde lichaamsdelen als de schouders en heupen iets verder in het matras waardoor de natuurlijke lichaamshouding behouden wordt. Op deze wijze wordt uw lichaam optimaal ondersteund waardoor uw spieren optimaal kunnen uitrusten en herstellen. Op deze wijze wordt de kans op lichamelijke klachten aanzienlijk minder en worden reeds bestaande klachten zelfs verminderd. Hierdoor is dit type matras uitermate geschikt voor mensen die regelmatig met verschillende lichamelijke klachten kampen.

Het hoge aanpassend vermogen van het traagschuim matras zorgt er tevens voor dat de bloedcirculatie niet verstoord wordt tijdens de nachtrust. Hierdoor is de kans op slapende ledematen nihil.

Nadelen

Sommigen zeggen wel eens dat het traagschuim matras onaangenaam warm aanvoelt. Echter is dit alleen indien het matras een gesloten celstructuur heeft en dus van zeer laagwaardige kwaliteit is. De afgelopen jaren zijn er namelijk tientallen innovaties geweest, waardoor deze en andere nadelen in principe verholpen zijn. Tegenwoordig voelt een traagschuim matras van hoogwaardige kwaliteit (en dus met een open celstructuur) op het gebied van warmte hetzelfde aan als alle andere type matrassen.

Pocketveren vs. traagschuim, waar kunt u het beste voor kiezen?

Staat u voor de keuze tussen een pocketveren en een traagschuim matras? Dan hopen wij u middels deze blog voldoende geïnformeerd te hebben. Aan het pocketveren matras zitten simpelweg meer nadelen dan voordelen verbonden. Het traagschuim matras heeft daarentegen nauwelijks nadelen vanwege de vele innovaties die hebben plaats gevonden. Om die reden gaat onze voorkeur uit naar het traagschuim matras ten opzichte van het pocketveren matras. Echter is slapen ontzettend persoonlijk en daarom voor iedereen anders. Om die reden raden wij aan om slaapadvies aan te vragen alvorens u daadwerkelijk een nieuw matras aanschaft. Slaapadvies kunt u bij meerdere bedrijven aanvragen, echter adviseren wij om dit bij Decupré te doen. Zij zijn namelijk al jaren de marktleider in de zorg en hebben bovendien al duizenden tevreden klanten geholpen. Uiteraard ontvangt u dit slaapadvies geheel vrijblijvend en kosteloos.

Klik hier om slaapadvies aan te vragen bij de marktleider in de zorgsector.

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel