Heeft u wel eens stil gestaan bij de vraag ‘’Hoe lang gaat een matras mee?’’ Aan de hand van deze blog, zal deze vraag beantwoord worden. Over het algemeen zegt men dat een kwalitatief hoogwaardig matras hooguit acht tot tien jaar mee gaat. Echter is dit een gemiddelde, waardoor het dus niet voor elk type matras geldt. Daarnaast is de levensduur van een matras sterk afhankelijk van verschillende factoren. Hieronder kunt u per factor een korte toelichting vinden.

Materiaal

Vandaag de dag zijn er ontzettend veel verschillende materialen waar matrassen van gemaakt kunnen worden. Vanzelfsprekend is dat elk type matras een andere levensduur heeft. Zo gaan polyether matrassen over het algemeen 4 tot 6 jaar mee, latex matrassen 7 tot 9 jaar en pocketveren matrassen 8 tot 10 jaar mee. Traagschuim en koudschuim matrassen gaan daar en tegen iets langer mee, namelijk respectievelijk 10 tot 12 jaar en 12 tot 15 jaar.

Hoe lang een traagschuim matras mee gaat, is mede afhankelijk van het materiaal waar het matras van gemaakt is.

Ademend vermogen

Een ander aspect dat de levensduur van een matras bepaalt, is het ademend vermogen. Hoe beter het matras in staat is om te ventileren en vocht af te voeren, hoe langer het duurt voordat het matras aangetast wordt. Vocht is namelijk de grootste boosdoener voor een matras. Een hoog ademend vermogen zorgt er dus voor dat het matras zo lang mogelijk hygiënisch en daarmee van de hoogst mogelijke kwaliteit blijft.

Kwaliteit

Zoals u aan het begin van dit blog heeft kunnen lezen, hebben alle type matrassen een andere gemiddelde levensduur. Daarnaast hebben eigenlijk alle matras typen verschillende gradaties op het gebied van kwaliteit. Hierdoor wordt het nog net even wat lastiger om te bepalen hoe lang uw matras mee gaat. Wat de kwaliteit van het matras is en hoe lang deze mee gaat, verschilt dus van matras tot matras. Laat u om die reden ten alle tijden goed informeren en adviseren alvorens u een matras aanschaft.

Hoe lang een traagschuim matras mee gaat is mede afhankelijk van de kwaliteit.

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel