Wellicht heeft u het al wel eens ergens gelezen of gehoord maar traagschuim matrassen kunnen sterk uiteen lopen op het gebied van kwaliteit. Om u te behoeden voor een verkeerde aankoop, behandelen wij in deze blog een aantal elementen die invloed hebben op de kwaliteit.

De celstructuur

Makkelijk gezegd zijn er 2 typen traagschuim matrassen; traagschuim matrassen met een open celstructuur en traagschuim matrassen met een gesloten celstructuur. Traagschuim matrassen met een open celstructuur hebben een beter ademend vermogen. Hierdoor zijn zij beter in staat om warmte en lichaamsvocht af te voeren, wat twee voordelen heeft. Zo voelt het matras op deze wijze ten eerste koeler aan en gaat het matras ten tweede langer mee. Dit laatste komt doordat het matras vanwege de open celstructuur optimaal in staat is om vocht af te voeren, waardoor het vocht niet de kans krijgt om het schuim aan te tasten. Kortom, een traagschuim matras met een open celstructuur is van veel betere kwaliteit dan een traagschuim matras met een gesloten celstructuur.

De celstructuur van het matras bepaalt voor een groot gedeelte de kwaliteit.

Verlijming

Een kwaliteitsbepalend element dat mooi aansluit op de celstructuur is de verlijming van de schuimlagen. De schuimlagen van het matras kunnen namelijk op 2 manieren verlijmd worden; op synthetische wijze en op waterbasis. Op welke manier de lagen verlijmd worden, heeft invloed op de kwaliteit van het traagschuim matras. In het geval van synthetische verlijming wordt (mogelijk) open celstructuur volledig dicht gesmeerd met lijm. Hierdoor wordt het ademend vermogen van het matras belemmert, wat niet ten goede komt van de kwaliteit van het matras. In het geval van verlijming op waterbasis, hecht de lijm daarentegen alleen aan de celranden. Hier blijft de open celstructuur en daarmee het ademend vermogen behouden.

Op welke wijze de schuimlagen verlijmd zijn, heeft invloed op de kwaliteit van het matras.

De densiteit

Naast de celstructuur en de wijze van verlijming van de schuimlagen, is de densiteit van het matras een erg belangrijk element dat de kwaliteit bepaalt. De densiteit staat voor de hoeveelheid schuim er in het matras is verwerkt ten opzichte van de hoeveelheid lucht, en wordt uitgedrukt in SG-waarde of HR-waarde. Het belang van een goede densiteit is aanzienlijk aangezien dit element invloed heeft op zowel het ademend vermogen als op het slaapcomfort en dus de kwaliteit van het matras. Vanuit de medische sector is bepaald dat een hoogwaardig traagschuim matras een densiteit van tussen de 50 en de 65 moet hebben. Indien het matras een densiteit heeft die buiten deze twee waardes valt, kan het matras in principe als kwalitatief laagwaardig beschouwd worden.

Het ademend vermogen

Zoals u wellicht heeft opgemerkt, is het begrip ‘ademend vermogen’ al een aantal keer terug gekomen in deze blog. Dit element hangt namelijk sterk samen met zowel de celstructuur als de densiteit van het traagschuim matras. Hoe beter het ademend vermogen, hoe langer het matras hygiënisch blijft en hoe langer het matras dus mee gaat. Daarnaast voelt een traagschuim matras met een hoog ademend vermogen lekker koel aan, wat ten goede komt van uw nachtrust.

Kwaliteit traagschuim matras.

Het productie proces

Een traagschuim matras kan op 2 manieren geproduceerd worden. Zo kan het schuim zowel gegoten als geschuimd worden. Welke van de 2 processen is doorlopen, heeft grote invloed op het kwaliteit van het matras. Zo ontstaat er bij een gegoten traagschuim een soort rand aan de buitenzijden van het matras, waardoor het ademend vermogen belemmert wordt. Bij een geschuimd traagschuim matras is dit daarentegen niet het geval. Indien het matras geschuimd wordt, blijft de open celstructuur behouden, ook aan de buitenzijden van het matras. In principe kan ook dit weer terug geleid worden op het ademend vermogen van het matras.

Kwalitatief hoogwaardig traagschuim matras aanschaffen

Wilt u een kwalitatief hoogwaardig traagschuim matras aanschaffen? Dan weet u nu op welke elementen u moet letten. Wij raden u aan om ten alle tijden deze elementen met de verkoper te bespreken voordat u overgaat tot een aankoop. Indien de verkoper geen of geen duidelijk antwoord heeft op uw vragen, dan kunt u zich afvragen of het matras daadwerkelijk van hoogwaardige kwaliteit is.

Vraag altijd advies aan voordat u een matras aanschaft.

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel