Een traagschuim matras is zonder twijfel het meest comfortabele matras. Daarbij heeft dit type matras een zeer goed aanpassend vermogen en en drukherverdeling. Het kopen van een geschikt traagschuim matras is geen gemakkelijke opgave. Wanneer u dan eindelijk het juiste matras heeft gevonden, is het nog de vraag hoe u deze mee naar huis krijgt of krijgt geleverd. Wordt het matras opgerold? Dan kan dit de kwaliteit van het matras negatief beinvloeden. In dit artikel leggen we uit hoe dit kan, en waarom dit slecht is voor uw nachtrust.

De productie van een opgerold traagschuim matras

Bij de productie van opgerolde traagschuim matrassen wordt eerst alle lucht ontrokken uit het matras. Op deze manier worden de matrassen machinaal vacuüm verpakt. De dikte van het matras kan soms wel worden terug gebracht van 23 centimeter naar 3 centimeter. Na dit proces worden de matrassen direct opgerold en verpakt, zodat er geen lucht bij het matras kan nemen. Een groot tweepersoons traagschuim matras ziet er nu uit als een klein opgerold pakketje. Hoewel dit handig is voor de opslag en transport, zitten er voor de eindgebruiker van het matras weinig voordelen aan.

Voor- en nadelen van opgerolde traagschuim matrassen

Zoals hierboven al genoemd, zijn de voordelen van een opgerold traagschuim matras veelal voor de aanbieder. De nadelen daarentegen komen op het bord van de eindgebruiker. Doordat het matras tijdens transport te lang samengeperst blijft, verdunt het matras makkelijk meerdere centimeters. Daarbij wordt de celwand van het matras beschadigd door het vacuüm verpakken. Hierdoor wordt de structuur van het matras ernstig beschadigd. Als gevolg hiervan neemt de veerkracht van het matras af en hiermee ook de ondersteuning. Zonder die goede ondersteuning zakt het lichaam weg in het matras, en zullen de spieren aan moeten spannen om dit te voorkomen. Dit vergroot de kans op allerlei lcihamelijke klachten.

Opgerolde matrassen hebben vaak een vieze lucht zodra u ze uit de verpakking haalt. Dit komt doordat er bepaalde lijm of andere materialen zijn gebruikt in de fabriek waar het matras vandaan komt. U moet een opgerold matras dus heel lang laten luchten. Daarbij heeft een opgerold matras erg lang nodig om in zijn oorspronkelijke vorm terug te keren. Hierdoor kunt u dus niet direct op het matras slapen. Als u dit wel doet, zal het matras niet verder rijzen en blijft het permanent in de aangenomen vorm. 

Als laatste ontbreekt het bij een opgerold matras aan een goede celstructuur. Dit is ontzettend belangrijk voor een goede vochtdoorlatendheid en temperatuurregulatie. Ontbreekt deze goede celstructuur in een matras, dan gaat u snel merken dat het matras heel warm kan aanvoelen. Daarnaast wordt vocht in het matras opgenomen, omdat het dus geen goede vochtdoorlatendheid heeft.

Conclusie: wel of geen opgerold traagschuim matras kopen?

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen, belemmert het vacuüm verpakken en oprollen van een traagschuim matras de kwaliteit van het matras. Essentiele eigenschappen van het matras, waaronder de ondersteuning en de temperatuurregulatie, zijn niet of in onvoldoende mate aanwezig in een ogperold traagschuim matras. De kwaliteit van een opgerold traagschuim matras is dan ook veel slechter dan de kwaliteit van een regulier, onopgerold traagschuim matras. Wanneer u de keuze heeft, kunt u dus beter niet kiezen voor een opgerold traagschuim matras.

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel