Traagschuim kan op twee manier geproduceerd worden, namelijk gegoten of geschuimd. In deze blog zullen wij de verschillen tussen beide manier behandelen. Daarnaast zullen wij ook toelichten wat de voor- en de nadelen van beide methoden zijn.

Gegoten traagschuim

Het gieten van traagschuim is veel goedkoper dan het schuimen van traagschuim. Dit komt voor een groot gedeelte doordat het schuimproductie proces 10 keer langer duurt dan het gieten. Vanwege de lagere prijs, zou uw voorkeur in eerste instantie wellicht uitgaan naar gegoten schuim. Echter is er een groot kwaliteitsverschil tussen gegoten en geschuimd traagschuim. In het geval van gegoten schuim ontstaat er namelijk een dichte rand om het schuim heen. Hierdoor heeft het matras een slechter ademend vermogen en is het minder goed in staat om vocht af te nemen. Daarnaast voelt gegoten traagschuim sneller warm aan vanwege het lage ventilerend vermogen. Verder is de celstructuur minder evenredig verdeeld in het geval van gegoten traagschuim. Het gevolg hiervan is dat er makkelijker drukverschillen kunnen ontstaan. Kortom: de lage prijs is het enige voordeel van gegoten traagschuim, verder zitten er alleen maar nadelen verbonden aan deze productiemethode.

Gegoten traagschuim is een stuk goedkoper dat geschuimd traagschuim maar heeft ook een lagere kwaliteit.

Geschuimd traagschuim

Zoals u uit voorgaande tekst al heeft kunnen concluderen, heeft geschuimd traagschuim een veel betere kwaliteit. Zo heeft geschuimd traagschuim een volledig open celstructuur. Dit houdt in dat de randen van het schuim, in tegenstelling tot gegoten traagschuim, niet dicht gegoten worden maar open blijven. Hierdoor behoudt het schuim een hoog ademend en ventilerend vermogen. Dit heeft als voordeel dat het matras beter in staat is om vocht en warmte af te voeren, waardoor het matras enerzijds koeler aanvoelt en anderzijds een langere levensduur heeft. Vocht dat achterblijft in het matras, tast namelijk het schuim aan waardoor de levensduur verkort. In het geval van een hoog ventilerend vermogen wordt het lichaamsvocht optimaal afgevoerd waardoor het het schuim niet kan aantasten en het matras dus langer van hoogwaardige kwaliteit blijft.

Geschuimd traagschuim is duurder dan gegoten traagschuim maar is van veel betere kwaliteit.

Advies

Bent u van plan om een nieuw traagschuim matras aan te schaffen, dan zijn er verschillende elementen waar u op moet letten, waarvan de productiemethode één is. Vraag dit dus ten alle tijden na voordat u overgaat tot een aankoop. Laat u daarnaast ook goed informeren over andere elementen zoals de celstructuur en de denisteit.

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel