Indien u van plan bent om een nieuw matras aan te schaffen, dan is het raadzaam om de densiteit van het matras in acht te nemen. De densiteit van het matras bepaalt namelijk de mate van ventilerend vermogen en daarmee de kwaliteit van het matras. Daarnaast is ook de mate van comfort dat het matras biedt afhankelijk van de densiteit. Andere benamingen voor het begrip densiteit zijn veerkracht, dichtheid en het Engelse woord resilience. Dit laatste begrip wordt over het algemeen gebruikt in het geval van het materiaal koudschuim, waarbij de densiteit uitgedrukt wordt in de HR-waarde (ofwel High Resilience waarde).

De densiteit van het traagschuim matras bepaalt voor een groot gedeelte het comfort van het matras.

In eigenlijk alle andere gevallen wordt de densiteit van het matras uitgedrukt in Soortelijk Gewicht (SG). Dit staat voor het aantal kilogram materiaal dat per vierkante meter in het matras verwerkt wordt, oftewel kilogram per kubieke meter. Vanuit de medische sector is bepaald dat een kwalitatief hoogwaardig traagschuim matras een minimale densiteit van 50 en een maximale densiteit van 65 moet hebben. Indien het matras een andere densiteit heeft dan tussen deze waarden, dan kan het matras in principe als laagwaardig bestempeld worden.

Naast dat de densiteit van het matras de kwaliteit, de mate van ventilerend vermogen en het comfort bepaalt, heeft een hoge densiteit ook nog andere voordelen. Zo leidt een hoge densiteit tot een goede ondersteuning van het lichaam, wat ten goede komt van de natuurlijke lichaamshouding. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de kans op kuilvorming nihil is bij een densiteit van 55, waardoor u langer plezier kunt hebben van uw matras.

Een hoge densiteit leidt tot een goede ondersteuning.

Er zijn dus genoeg redenen te benoemen waarom het ontzettend belangrijk is dat uw nieuwe matras een densiteit van tussen de 50 en de 65 heeft. Vraag dit dan ook altijd na indien u van plan bent om een nieuw traagschuim matras aan te schaffen.

De densiteit van het traagschuim matras moet tussen de 50 en de 65 zijn.

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel