Een kwaliteit bepalende factor van het traagschuim matras is de celstructuur. De celstructuur bepaalt niet alleen de kwaliteit van het matras, maar ook de mate van ventilerend vermogen en mede daardoor de levensduur van het matras. Daarom is het raadzaam om na te gaan welke celstructuur het matras heeft, alvorens u een aankoopt doet.

Open celstructuur

Indien u op zoek bent naar een traagschuim matras van de hoogste kwaliteit, dan dient het matras een open celstructuur te hebben. Een open celstructuur leidt namelijk tot een hoog ventilerend vermogen. Dit is essentieel om lichaamsvocht zo optimaal mogelijk af te voeren. Indien dit niet of niet optimaal gebeurt, zal er vocht in het matras achterblijven. Hierdoor zal het schuim aangetast worden. Dit heeft als gevolg dat de kwaliteit van het matras afneemt. Een hoog ventilerend vermogen voorkomt dit, wat leidt tot zowel een langere levensduur als een betere en langere hygiënische gesteldheid van het traagschuim matras. Tenslotte zorgt een hoog ventilerend vermogen ervoor dat het matras relatief koeler aanvoelt.

Traagschuim met een open celstructuur heeft verschillende voordelen.

Niet volledige open celstructuur en gesloten celstructuur

Naast dat er kwalitatief hoogwaardige matrassen met een open celstructuur op de markt zijn, zijn er ook matrassen met een niet volledige open celstructuur en zelf met een gesloten celstructuur. Deze matrassen zullen -in tegenstelling tot traagschuim matrassen met een open celstructuur- van lagere kwaliteit zijn, relatief warmer aanvoelen en bovendien een kortere levensduur hebben. Vocht is namelijk één van de grootste boosdoeners voor een traagschuim matras.

Traagschuim met een gesloten celstructuur heeft verschillende nadelen.

Verlijming van de schuimen

Ook de wijze waarop de verschillende lagen schuimen verlijmd zijn, is een belangrijk element dat net als de celstructuur, de kwaliteit bepaalt. Zo kan een matras op 2 manier verlijmd worden; op waterbasis en op synthetische wijze. In het geval van synthetische verlijming wordt de celstructuur volledig dicht gesmeerd. Hierdoor neemt het ventilerend vermogen aanzienlijk af waardoor het vocht minder goed kan verdampen. Bij verlijming op waterbasis hecht de lijm daarentegen alleen aan de celranden. Hierdoor blijft zowel de open celstructuur als het hoge ventilerend vermogen behouden.

Mocht u op zoek zijn naar een kwalitatief hoogwaardig traagschuim matras, dan moet het matras een open celstructuur hebben en moeten de lagen bovendien op waterbasis verlijmd worden. Op de manier behoudt het matras een hoog ventilerend vermogen en daarmee zijn hoge kwaliteit.

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel